“Планета на ветровете” – Джордж Мартин & Лайза Татъл

windhaven

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Неспирни ветрове разкъсват последното убежище на човечеството. Малкото останали острови са много отдалечени, а бушуващия между тях океан не позволява почти никакво предвижване. Единствената надежда са небесата…

Джордж Мартин и Лайза Татъл телепортират читателя в бъдещето, където космическа експедиция се разбива на непозната планета. Разделени на групи, преживелите са пръснати из отдалечени острови, a бушуващият океан прави всякаква връзка между тях почти невъзможна. Използвайки материалите от някогашен космически кораб те успяват да конструират сложни устройства, наричани “крила”. С много тренировки и благодарение на здравите сплави, от които са изработени тези устройства, човек може да кръстосва небесата, носен от ураганните ветрове.

Марис, която въпреки, че няма право по кодекса на летците, получава шанса да използва едно от последните свободни устройства. Един ден обаче плановете й се сгромолясват и за да запази правото си да се рее в небесата ще трябва да се противопостави на самият кодекс.

Класическа фантастика, написана най-вече от Лайза Татъл и поне според думите на Джордж Мартин – леко коригирана от него. Грабва още от началото със своят драматизъм и интересни идеи, а обратите държат читателя под напрежение до самия край.

Автор: Джордж Мартин & Лайза Татъл
Жанр: Фантастика
Издател: Бард
Рейтинг: ★★★