“Внезапни завършеци” – Джо Абъркромби

vnezzavyrsheci3
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

„Внезапни завършеци“  е сборник с  13 разказа от вселената на „Първият закон”, завладяващия фентъзи свят на Джо Абъркромби. В него срещаме отново някои от любимите ни персонажи, сложни и многопластови, а историите са наситени с типичното за автора чувство за хумор.

Първият и последен разкази в книгата са посветени на двата най-ярки образа от трилогията – Глокта и Деветопръстия. „Красив негодник“ ни отвежда в Кадир, малко преди битката с гуркулите, при която е пленен полковник Глокта, в онези времена, когато той е бил най-добрият фехтовач и най-арогантният тип в Съюза. В „Да създадеш чудовище“ пък ставаме свидетели на сложните отношения между Бетод и Логан. Кървавия Девет се оказва както най- могъщият и полезен воин, когато искаш да завладееш Севера, така и най-опасната и 19601232_1757365190947450_4282024069658434743_nнепредсказуема личност, когато се опиташ да установиш мир. Главна героиня в най-много от историите във „Внезапни завършеци“ пък е Шеведая, която е известна като най-добрата крадла(или специалист по придобивките, както тя предпочита) в цяла Стирия. Тя също е много интересен образ, а и нейният житейски път е осеян с опасни приключения из различни краища на Кръга на Света.

В книгата не липсват и детайли от различни битки, като Абъркромби отново пресъздава по реалистичен и поучителен начин ужасите на войната. Във „Вчера, близо до село, наречено Барден“ е описан сблъсъка между Северняците и Съюзническа войска, водена от полковник Горст. „На неподходящото място в неподходящия момент“ пък дава детайли за битката между силите на великия херцог Орсо и Монца Муркато. Разказът „Ад“ пък ни отвежда в обсадената от гуркулите Дагоска.

Беше удоволствие за мен да чета отново истории за вълнуващите персонажи на Абъркромби. В различните разкази става дума също за Кърднен Гушата, Уирън-от-Блай, Витари, Никомо Коска и много други. В началото на всяка история е отбелязана годината, в която се развива действието. Атмосферата на целия сборник е напрегната и динамична, а пък Абъркромби сякаш намеква, че тепърва се задават още по- епични събития, а аз силно се надявам, че ще продължава да пише книги в този фентъзи свят.

Не си представям, че почитател на творчеството на Джо Абъркромби може да остане недоволен от „Внезапни завършеци“.

Поредица: Първият закон
Автор: Джо Абъркромби
Жанр: Фентъзи
Издател: Колибри
Рейтинг: ★★★★