“Убийството на художника” – Луиз Пени

192521_b
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Убийството на художника” е първата книга от поредицата за инспектор Гамаш на канадската писателка Луиз Пени, единственият в света петкратен носител на наградата “Агата Кристи”.

В криминалетата има някакъв скрит чар, нещо, което те кара да се зачетеш, дори действието да отсъства и на пръв поглед историята да ти изглежда скучна. Точно такъв бе случаят с “Убийството на художника”. Действието се развива в селцето Трите Бора(което през цялото време ми напомняше на една фентъзи дестинация). Инспектор Гамаш трябва да разнищи мистериозно убийство в иначе спокойното градче, при което местната художничка Джейн Нийл е пронизана със стрела в сърцето. Въпреки, че изглежда просто като нещастен случай, градчето крие много повече тайни, отколкото първоначално изглежда. А всичко започва когато Джейн най-накрая се съгласява да покаже една от картините си, която предизвиква оживена дискусия.

Действието в “Убийството на художника” се развива мудно с отделни проблясъци, но не онова мудно, което е еквивалент на досадно. Луиз Пени е много добър разказвач, ама наистина много добър. Тъй като не съм голям привърженик точно на този вид криминална литература, бях скептично настроен към книгата, но тя успя да вземе връх в кратката ни схватка и да ме накара да я изчета от край до край. Останах впечатлен от лекотата, с която Пени изгражда отделните щрихи в историята си и без те да звучат изкуствено(нещо, което често се случва при подобни книги и намирам за много дразнещо) да ги преплете.

“Убийството на художника” е чудна книжка – чете се леко, но приковава вниманието с объркващи насоки и добро повествование. За мен Луиз Пени се оказа една приятна изненада, която така и нямаше да достигне до мен, ако книгата не се бе появила на български. Радвам се, че това се случва, вярвам, почитателите на жанра също.

Поредица: Разследванията на инспектор Гамаш
Автор: Луиз Пени
Жанр: Криминални
Издател: Софтпрес
Рейтинг: ★★★