“Музиката на тишината” – Патрик Ротфус

81Pb1XecLOL
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Може би по-добре да не купувате тази книга”

“Редно е да ви предупредя, че това е една много странна история”

“В моята история липсват много от нещата, които една класическа история би трябвало да притежава”

Всичко това са предупрежденията на Патрик Ротфус относно новата му книга – “Музиката на тишината”. Какво всъщност се крие зад този интересен подход?  История без кой знае какво действие, която трудно би се понравила на читател, сблъскващ се за първи път с творчеството на Ротфус, и едновременно същинско бижу за всичките му фенове!

“Музиката на тишината” e новела, която е почти изцяло посветена на историята на мистериозната Аури, обитаваща безлюдните подземия под Университета. Информацията, която получаваме за нея в “Името на вятъра” и “Страхът на мъдреца”, е минимална. Елодин споменава, че в продължение на множество години забелязва как Аури се промъква в Университета, а после тихомълком се връща в своето подземно царство. Въпреки това учителят така и не успява да доближи тайнственото момиче до момента, в който не се появява Квоте. Аури е силно привлечена от музикалните му способности и двамата постепенно изграждат приятелство помежду си, много странно приятелство.

Обожавам първото впечатление, което книгата остави у мен. Още в началото читателят си дава сметка, че историята е написана от гледната точка на не до край нормален човек. Мислите на Аури понякога прескачат от една тема на друга без никаква забележима връзка помежду им. Има моменти, в които препрочитах пасажите по два-три пъти, за да доловя логиката и понякога така и не успявах.

Любопитни са познанията, които Аури има в сферата на алхимията, което до сега не беше потвърдено. Това донякъде дава една нова гледна точка към описаната магическа система. Като добавим и уменията й да “дава имена”, то Ротфус дава нов тласък на и без това множеството теории за истинската самоличност на тайнственото момиче.

Патрик Ротфус е завършен разказвач и това личи от всяко едно изречение в тази нетипична история. Думите просто се леят от страниците и карат събитията да оживяват пред читателя, колкото и малко да са те в случая. Метафорите са превъзходни, а френската корица, на която се натъкнах съвсем случайно(отдясно), е толкова майсторски направена, че ми идва да започна да уча френски отново, само и само, за да имам някакво оправдание да притежавам това издание.

Почитателите на Квоте определено ще се зарадват на книгата, а на останалите препоръчвам да започнат с “Името на вятъра” и да си оставят Аури за десерт.

Поредица: Хрониките на Кралеубиеца
Автор: Патрик Ротфус
Жанр: Фентъзи
Издател: DAW
Рейтинг: ★★★