“Пустинния скорпион” – Бранимир Събев

Пустинния скорпион - Бранимир Събев
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Когато за първи път се сблъсках с литературата на Бранимир Събев имах някакви съмнения какво всъщност да очаквам. От друга страна като почитател на по-дългите истории, в повечето случаи направо на епични поредици, разказите никога не са ми били чак толкова присърце. Въпреки това любопитството ми надделя, трябваше да видя какво се крие из страниците…

Няколко месеца по-късно държа в ръцете си  третият сборник на Бранимир Събев – “Пустинния скорпион” и няколко неща ме впечатляват веднага. Като човек, посещаващ сравнително често книжарници, винаги ми се е набивало на очи лошото оформление на родните издания, недостатъчно качественият печат или лошо замислена корица, която по-често отблъсква, отколкото впечатлява. Всичко това не важи когато говорим за това издание. “Ибис” са свършили страхотна работа, прекрасната тематична корица веднага те кара да прокараш очи по-нагоре и прочетеш заглавието на книгата, а самото оформление е достойно за американски бестселър.

Когато вече сте се настанил удобно, закупил своето копие от “Пустинния скорпион”, и решите да го отворите, за да му се насладите, пред вас ще изникват десет разказа, които са повече фентъзи отколкото хорър. Бранимир Събев е избягал от собствените си води и се е гмурнал в един нов океан, трябва да кажа, че при това го е направил съвсем добре!

Най-впечатляващ е разказът дал и име на целият сборник – “Пустинния скорпион”. Освен с доста по-големите си размери(почти новела), историята впечатлява и със своята автентичност – започва като класически уестърн, а завършва като нещо много по-голямо. Особено ми допаднаха разказите, вплитащи в себе си типични елементи от българския фолклор – “Бразая” и “Златин и Змея”, както и нетипичният “Ще крача редом с теб”. Заслужава си да спомена и “Играта на боговете”, който представлява своеобразна връзка с втория сборник – “Човекът, който обичаше Стивън Кинг”.

Бранимир Събев и “Ибис” доказват, че в България може да има и качествена литература. Сигурен съм, че това прекрасно издание ще допадне не само на любителите на разказите, аз съм живото доказателство за това!

 

Автор: Бранимир Събев
Жанр: Фентъзи
Издател: Ибис
Рейтинг: ★★★★