“Принцът на тръните” – Марк Лорънс

kniga-razdelenata-imperiya-kniga-1-princt-na-trnite
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

На девет губи майка си и братчето си, на тринадесет е главатар на банда разбойници, а на петнадесет планира да е крал.

Лорънс ни пренася в своя фантастичен свят, мрачен и изпълнен с опасности. Принц Йоан вече се е сблъскал с жестоката реалност не веднъж и въпреки това е  твърдо решен да си върне това което му се полага. Но дали ще може да се противопостави на тайните врагове, които също жадуват за престола?

“Принцът на тръните” е първата книга от поредицата “Разделената империя” на Марк Лорънс, а също така и първата му издадена творба въобще. Трябва да кажем, че предвид липсата му на какъвто и да е било опит на литературната сцена, произведението му е повече от впечатляващо. Ключова роля играе страхотна пресъздадената мрачна атмосфера, с която биха се гордели и най-големите писатели на ужаси. Естествено има и забележки – героите му въпреки добре изградената мотивация зад почти всяка тяхна постъпка, в известен смисъл не изглеждат толкова реалистични колкото би ми се искало. Но това е може би единствената критика, която мога да отправя към иначе много приятното четиво на Лорънс.

Книгата излезе на българския пазар през миналата година, издавана от “Бард”. От това лято из по-добре заредените книжарници може да бъде намерена и втората част от “Разделената империя”, а именно “Кралят на тръните”, за която също смятам да напиша няколко реда в близко бъдеще.

Поредица: Разделената империя
Автор: Марк Лорънс
Жанр: Фентъзи
Издател: Бард
Рейтинг: ★★★