“Момиченцето с всички дарби” – М.Р.Кери

product_167
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Мелани е едва на десет години, ала крехкият й външен вид е подвеждащ, защото зад него се крие един гениален ум.

Тя е просто момиченце, което не познава нищо друго освен собствената си малка стая, коридора отвъд нея и класната стая. Всеки ден Сержантът и неговите хора я отвеждат завързана към инвалидна количка на заниманията, където най-хубавите дни са тези когато е ред на мис Жустиню да им преподава. Точно там научава най-различни неща за света, който никога не е виждала. Старае се да бъде добро момиче, но когато всичко около нея е на път да се разпадне, тя започва да разкрива своята същност.

Отвъд стените светът няма нищо общо с лекциите на мис Жустиню, всичко се е променило. Гладните върлуват навсякъде около тях. Скитниците са не по-малка заплаха. Но най-голямата опасност се крие в самата нея, защото тя наистина е много специална.

“Момиченцето с всички дарби” е много приятна книга, изцяло издържана в така модерния напоследък постапокалиптичен жанр. Макар в началото да изглежда, че именно Мелани е водещия персонаж, с развитието на историята се обуславят още няколко гледни точки. Всяка от тях е любопитна и различна, тъй като разрушеният свят през очите на едно дете, напускащо за първи път стаята си, е чудноват, а за останалите – ужасяващ. Стилът на Кери е нетипичен, понякога дори не можех да определя от чия гледна точка разказва, но това по никакъв начин не затруднява, дори мисля, че се оказва една от основните части на перфектно изградената атмосфера.

За жалост в самата историята имаше някои пропуски – моменти, в които ти се струва, че ти липсва още едно изречение с информация, за да бъде всичко идеално. Първата половина от книгата върви в по-бавно темпо, докато втората рязко се забърза, достигайки до финал, който за жалост не успя да оправдае очакванията ми. Оказа се доста предвидим, тъй като въпреки гениалните персонажи, които Кери описва, ключът към спасението се оказва възможно най-простото решение.

Въпреки това “Момиченцето с всички дарби” е приятна книга, чете се на един дъх и поне на мен Мелани ми допадна много като главен герой, защото тя е толкова различна и неподправена, че е трудно да не се усмихваш докато момиченцето извежда поредните си заключения за света около нея.

Изданието на “Арт Лайн” отново е на изключително високо ниво, а корицата е просто превъзходна.

Автор: М. Р. Кери
Жанр: Фантастика
Издател: Арт Лайн
Рейтинг: ★★★