Game of Thrones сезон IV – какво да очакваме?

Season_IV

“Някой бе така добър да направи компилация от реакциите на зрителите…И трябва да ви кажа, че се почуствахме много добре, когато видяхме толкова много хора да се чувстват зле!”

Дейвид Беньоф относно “Червената сватба”

Когато прочетеш това мнение на продуцента на “Игра на Тронове” можеш да разбереш защо екранизацията се превърна в един от най-успешните сериали на всички времена. Джордж Мартин може и да е гениален писател, но ако не беше коравосърдечният Беньоф, който нито един път не се поколеба да убие някой от любимците на публиката, щеше да се изгуби автентичността на Вестерос и филмите далеч нямаше да са толкова успешни.

Третият сезон шокира в своя край всички зрители, които преди това не бяха чели книгата, а останалите просто потриваха доволнo ръце, че вече не са единствените, които трябва да живеят с причинената им от Мартин болка. В тази публикация ще се опитам да се въздържа от спойлери, но все пак предупреждавам всички – продължавате само и единствено на ваша отговорност.

Първата книга бе екранизирана изцяло в първия сезон на HBO, но след това нещата драстично се променят. Поради нарастващия обем, Беньоф и компания бяха принудени да съкратят сериозно екранизацията на втората част на “Песен за огън и лед”. Същевременно се появи и друг проблем – във вторият том липсва почти всякакво действие, което да включва образа на Джейми Ланистър. Тук дойде и моментът, в който продуцентите се решиха на първо голямо отклонение от книжния вариант. Няколко глави бяха издърпани от третата книга и включени във вторият сезон с цел Николай Костер Валдау да има достатъчно игрално време. До тук всичко протече добре, но след като издърпаха главите от третата книга, за третият сезон се наложи да дърпат още повече. Благоприятното в случая е, че третият том е изключително обемист и бе взето решение да се раздели на два сезона. В следствие на това в реалният трети сезон бяха обхванати всички глави с участието на Джейми Ланистър и реално ако HBO искат да се върнат в рамките на книгите през четвъртият сезон(втората половина на третата книга) Валдау, ако въобще присъства, няма да е главен герой. И макар това да беше информацията, която първоначално се появи след последния епизод на третия сезон, съвсем наскоро всичко бе опровергано. Дейвид Беньоф в типично негов стил заяви, че четвъртият сезон на “Игра на Тронове” ще обхваща не само втората половина на третата книга и част от четвъртата, но може да достигне и до първите глави на петата книга. Объркахте ли се? Гарантирам ви, дори най-върлите почитатели на “Песен за огън и лед” са объркани от това решение, но аз ще опитам да ви обясня какво ще се случи:

64827-Game-of-Thrones-Season-4-Spoil-XAaqДжордж Мартин написва първите три книги в идеален хронологичен ред, но когато работи над четвъртата книга е наказан от собствената си гениалност. Героите му са толкова много, нишките покрай тях също, че в един момент се оказва невъзможно да събере планираните действия в една книга. Половина от ръкописа на четвъртия том възлиза на 1200 страници! Почти всеки писател ще реши раздели книгата просто на две части, но Мартин по никакъв начин не иска да остави незавършени заплануваните логически вериги и решението, което взема се оказва не толкова добро. Разделя героите, от чиито гледни точки пише, условно на две части и поставя всички глави за първата половина от героите в четвъртия том, а втората половина – в петия том. Не звучи чак толкова зле, нали? Да, ама не. В момента, в който завършиш четенето на четвъртата книга са изминали да кажем шест месеца от края на предишния том и си прочел за съдбините на половината герои за този интервал от време. Но когато се заемаш да проследиш събитията около другата половина от героите, се оказва, че се връщаш шест месеца назад, до края на третия том. Казано на кратко, действието в четвъртата и петата книга се развива паралелно, като чак след като преминете границата от около 700 страници на петата книга, събитията вече започват да задминават случващото се в предходната част.

Сега най-вероятно разбирате колко сложно е да се екранизира поредица, която дори в своя хартиен формат въобще не изглежда подредена. Най-вероятно си давате сметка и какво иска да каже Беньоф с това, че дори части от петата книга ще се появят в следващия сезон, въпреки че според първоначалният план той трябва да обхване само главите от втората част на третия том. Логичното е, че нашият добър познайник Джейми Ланистър отново е останал без екранно време и събитията, с негово участие и на героите около него ще бъдат забързани и отразени през следващия сезон.

Сами разбирате, че да се спекулира какво ще се случи през следващия сезон е почти невъзможно, особено ако към това добавим афинитета на продуцентите да променят неща от книгите. Едно е сигурно – ако си мислите, че Червената сватба е най-лошото нещо, което може да се случи във Вестерос и очаквате от тук нататък нещата да започнат да се избистрят – спрете да гледате. В поредицата на Джордж Мартин никога нищо не е сигурно – всеки може да умре и дори най-малкият човек може да направи огромен подвиг.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn