Няколко добри фантастични филма от 2013 г.

oblivion_ver2_xlg

Все още сме септември месец, а вече през тази година излязоха няколко сравнително добри научнофантастични филма. Ще се спра на четирите, които лично според мен грабват най-много, едни с добър

сюжет, други по-скоро с интересна гледна точка. Не се надявайте всичките да ви харесат, доста са различни, единият дори крайно нетипичен, но мисля, че всеки би намерил по нещичко за себе си в тях.oblivion_ver2_xlg

The Colony

Когато човечеството се изправя пред нов ледников период група хора намират спасение в подземни жилища. Въпреки ужасяващите условия, те все пак успяват да преживеят ден след ден, докато положението не се влошава още повече. Поставени пред зловещо ново изпитание, техните съдби определено държат в напрежение. Макар и с малко баналната първоначална идея, филмът впечатлява най-вече като типичен трилър. Наличието на Лорънс Фишбърн сред актьорския състав само допринася за това и определено без да е кой знае колко претенциозна, лентата поне на мен ми допадна.

 

Oblivion

Земята няма нищо общо с това, което ние знаем. Унищожена от ядрени атаки по време на война срещу извънземни нашественици, човечеството е принудено да напусне своя дом. Единствените останали обитатели са техници, отговарящи за роботите и останалите машини, изпомпващи водните богатства на планетата. Един от тези техници е героят на Том Круз. Броени дни остават до неговото ‘пенсиониране’ и окончателно напускане на Земята, когато серия от неочаквани събития откриват реалността пред него, такава каквато дори не си е и представял, че може да бъде. Поне за мен най-добрият от четирите филма, които ви представям в този пост. Освен добрият сюжет, лентата определено държи в напрежение до последните минути, обратите не липсват, а добре направените специални ефекти само допринасят за приятното гледане.

124684

Europa Report

Мисия, на която е поставил начало самият Галилео Галилей, откривайки Европа. Екип от обучени астронавти се отправя на полет извън пределите на познатите човешки граници – към Европа , четвъртият по големина естествен спътник на Юпитер. Целта им е проста, да установят дали под дебелите ледове се крият условия за какъвто и да е било живот. Всичко обаче се променя, когато връзката между космическият кораб и наземната база се губи. Това е определено е най-странният от разгледаните филми, гледната точка, която ни представят е нетипична, но въпреки това вярвам, че най-вече научнофантастичните фенове ще им допадне. Макар очакваният, поне от мен, завършек, напрежението и изненадите не липсват.

After Earth

Заедно с Oblivion със сигурност са двата филма, които най-вече попадат в графа научна фантастика. Земята е просто една планета за човечеството, поставена под карантина и абсолютно необитаема. Мутиралите животни изглеждат по-кръвожадни от всякога и военният генерал, в ролята на когото влиза Уил Смит, надали би кацнал тук ако има избор. Когато обаче лошо стечения на обстоятелствата го запраща на това забравено от бога място, единствената му надежда е неговият все още незавършил военно обучение син. Има хора, които не приемат до край на сериозно филми, в които главният герой е все още хлапак и макар, че не съм от тях, не можах да се отърва от впечатлението, че на тази лента й липса нещо, съвсем малко, за да добие сериозност. Със сигурност обаче повечето от вас ще харесат филма, дори и да изглежда леко настроен към по-младата аудитория.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn