“Зарево” – Брандън Сандерсън

product_184
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Супергерои, суперсили, хумор и много екшън. “Зарево” е почти всичко, което очаквах от продължението на “Стоманеното сърце”.

След като успяват да освободят Нюкаго от Стоманеното сърце, Възмездителите са поставени пред ново изпитание – да не допуснат той да падне под власта на друг Епичен, а желаещи определено не липсват. Електричната е поредната, която се опитва да наложи волята си. Проф вижда определена зависимост в това, че повечето от тези Епични пристигат от Вавилар, който подобно на Нюкаго преди смъртта на Стоманеното сърце, е под влиянието на Висш Епичен, и е превърнат в град-държава. Дейвид, Проф и Тиа решават, че трябва да отидат да проучат ситуацията заедно с местното подразделение на Възмездителите. Вавилар крие много тайни под наводнените си улици.

Сандерсън за пореден път изумява в скоростта си на писане, но и с качеството. Използвайки вече изграденото в първата книга, той постепенно надгражда. Вавилар е коренно различен от Нюкаго, а опасностите са доста повече. Приятно е да видим израстването на Дейвид, както и промените у останалите герои. Типично за Сандерсън в историята има много подсказки, които още по-типично за него служат по-скоро за объркване, отколкото за разгадаване на цялостната картина.

Въпреки, че продължението ми хареса, се чувствам и малко разочарован. Очаквах много по-голяма роля на Зарево. За жалост през повечето време бе просто пълнеж за историята на Дейвид и върл помощник във вземането на грешни решения. Както сме свикнали вече със Сандерсън, краят бе много силен – няколко обрата, като особено последният, макар да бе очакван, бе много добре структуриран и логичен предвид развоя на цялата историята.

Изключително ми е любопитно какво ще се случи в третата книга, тъй като краят на “Зарево” задава много повече въпроси, отколкото дава отговори. И въпреки лекия вкус на разочарование, смятам, че Сандерсън се е справил успешно с подготовката за епичния финал.

Поредица: Възмездителите
Автор: Брандън Сандерсън
Жанр: Фантастика
Издател: Арт Лайн
Рейтинг: ★★★★