“Сияйни слова” – Брандън Сандерсън

product_164
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Пътят на Кралете”, първата част от новата епична поредица на Брандън Сандерсън, се превърна в истински успех, съумявайки да намери място сред десетте най-продавани книги според New York Times.  Сега идва ред и на продължението – “Сияйни слова”, което е дори още по-внушително като размери, но и като качество.

Първата мисъл, когато започнах книгата, бе свързана с нейният обем. Не ме разбирайте погрешно, обожавам големи книги, но това е същинско чудовище! Малко от читателите си дават сметка колко време отнема написването на нещо такова, а още по-малко знаят, че Сандерсън успява да напише ръкописа си в течение на не повече от пет месеца според първоначалните си бележки. Впечатляващо, нали? Сандерсън е истински литературен магьосник, няма как да го отречете.

Въпреки, че в първата част от “Летописи за светлината на бурята” се срещнахме с множество герои, доста от които имаха собствени глави, тя определено създава впечатление за книгата на Каладин. Младият копиеносец е в центъра на всички важни събития, а останалото изглежда просто като допълнение. В “Сияйни слова” ролите са разменени. Каладин минава на по-заден план, а главен герой става младата повереничка на Ясна КолинШалан Давар. Спокойно мога да кажа, че тя е в епицентъра на символичната буря, която представлява втората част от поредицата.

Връщаме се обратно в суровия свят на Рошар, тук буриите са неизменна част от пейзажа, а битките между човеците и странните паршенди не спират. Ясна Колин повежда младата Шалан към Пустинните равнини, където изглежда се крият отговорите на много от въпросите, тревожещи двете жени. С всеки изминал ден способностите на Шалан се проявяват все повече и повече, а неспирното й любопитство по-често й създава главоболия отколкото всъщност да й помага. Същевременно Каладин е поставен в съвсем нова роля, измежду хора, които по презумпция ненавижда, просто заради цвета на очите им. Как обаче ще реагира когато осъзнае, че светлите или тъмните очи не са определящи за характера на човека? Огромна заплаха е надвиснала над Рошар, виденията на Далинар Колин се оказват много по-истински отколкото той си е представял. Убиецът Сет продължава да сее хаос, лишавайки кралствата от техните лидери и предизвиквайки непрестанни борби за власт. Далинар трябва да намери начин да се справи с него и да обедини Алеткар или предстоящата буря ще опустоши окончателно Рошар.

“Сияйни слова” е в пъти по-мрачна, през цялата книга читателят е под напрежение, създава се чувство, че сенките всеки момент ще се пресегнат и ще сграбчат някой от любимите герои. Изключителен епос, детайлите са забележителни, а колкото повече разбираме за магическата системата, толкова по-впечатляваща става тя. Сандерсън е един от най-добрите фентъзи разказвачи в момента и го доказва за пореден път. “Сияйни слова” е едно превъзходно приключение, но има и своите минуси – защо, защо третата част няма да излезе по-скоро?!

Книгата излиза на български на 11.09.2014 г.

Поредица: Летописите на светлината на бурята
Автор: Брандън Сандерсън
Жанр: Фентъзи
Издател: Арт Лайн
Брой страници: 1088
Рейтинг: ★★★★★