“Великият лов” – Робърт Джордан

1140.max
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Великият лов” е втората книга от фентъзи епоса на Робърт Джордан. Първата част бе само предястие към това, което наистина представлява “Колелото на времето”. Броят на героите драстично се увеличава, действията стават много по-сложни, а битките са все повече. Тук вече изпъква стилът на Джордан, заемките от творчеството на Толкин остават на заден план, почти незначителни.

Събитията са все по-тревожни. Из света се появяват все повече преливащи мъже (магьосници), които се обявяват за следващия Прероден дракон. Макар да биват разкрити и обявени за фалшиви дракони, самият факт, че преливащите мъже все по-често не се крият е притеснителен. Те владеят магия, точно както Айез Седай, но щом започнат да се докосват до силата постепенно ги сполита лудост, водеща почти винаги до унищожения. Една от задачите на преливащите жени е да се справят с такива мъже, като ги откъсват веднъж завинаги от извора на тяхната сила.

За първи път от векове е свикан Великият лов, който представлява едно голямо търсене на отдавна изгубен предмет – Рога на Валийр. Според преданията притежателят му може да призове най-големите герои от историята на своя страна за една последна битка. Измежду стотиците желаещи да открият предмета има и една група, която вече знаят местонахождението му – Ранд и Моарейн. Проблемът е в това как да го вземат от там и то преди той да попадне в грешните ръце и да бъде използвам срещу тях. Сънищата на Ранд продължават да го тормозят, като в един от тях той научава за мрачно пророчество, в което се споменава за Дъщерята на нощта, която отново е на свобода. Същевременно животът на Мат е обвързан с една кама от Шадар Логот и единствения начин да го спасят е да я открият навреме.

“Великият лов” определено е крачка напред. Действието е още по-динамично, а атмосферата по-мрачна отколкото в първата книга. Започва да се забелязва и структурата на повествованието с трите главни герои – Ранд, Перин и Мат. Докато в “Окото на света” историята се развиваше около групата като една цялост, тук тримата ясно се открояват като основните действащи лица и Колелото започва все по-яростно да се върти около тях.

Винаги съм приемал “Окото на света” като въведение към истинската поредица. За мен точно “Великият лов” дава началото на голямото приключение и едва тук се усеща истинската атмосфера, която с всяка следващата част става по-мрачна и по-мрачна, но в нея има нещо очарователно и пленяващо.

Дори първата книга да не ви е допаднала, дайте шанс на втората, защото тя крие в  себе си същността на Робърт Джордан и вижданията му.

Поредица: Колелото на Времето
Автор: Робърт Джордан
Жанр: Фентъзи
Издател: БАРД
Рейтинг: ★★★★