“Страхът на мъдреца” – Патрик Ротфус

"Страхът на мъдреца"
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Квоте вече е млад мъж, напълно осъзнаващ своите специфични способности и готов за премеждия. Много читатели може да са имали съмнения към продължението на “Името на вятъра”, но Патрик Ротфус  успява напълно да отговори на високите изисквания.

Историята продължава почти от същия момент, в който приключва първата част. Докато в “Името на вятъра” виждахме първите години от живота на Квоте, израстването му от дете до юноша, то тук се сблъскваме с Квоте като млад мъж. Интересите му започват да се разширяват, той залага все повече на изработване на своята репутация и постепенно започва да свиква със славата си. Обстоятелствата в Университета го карат да напусне за няколко семестъра, което ни отвежда в непознати места, сблъскваме се с изцяло различни народи и обичаи. След първата част определих въображението на Ротфус като впечатляващо, сега смятам, че то граничи с най-добрите имена в жанра.

“Страхът на мъдреца” е наистина голяма книга, което може само да ни радва. Със своите почти хиляда страници човек би очаквал да му отнеме доста време, за да я прочете, но истината е, че върви изключително лесно и приятно.

Трилогията “Хрониките на Кралеубиеца” може и да вплита много от вече добре известните идеи във фентъзито, но Ротфус е изключителен майстор разказвач, успява да направи дори най-простото изречение да звучи привлекателно. Препоръчвам на всеки фен на жанра, просто няма как да съжалявате.

Поредица: Хрониките на Кралеубиеца
Автор: Патрик Ротфус
Жанр: Фентъзи
Издател: DAW
Брой страници: 994
Рейтинг: ★★★★★