“Стоманеното сърце” – Брандън Сандерсън

Стоманено сърце

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Виждал съм Стоманеното сърце да кърви.

Злочестието променя света завинаги, дава необясними способности на случайни хора, правейки ги свръхсилни по един или друг начин. Това обаче идва срещу определена цена – те губят човешкото в себе си, всички се превръщат в агресивни същества, ламтящи за власт, сред тях няма добри, няма герои. Светът се превръща в едно ужасно място за обикновените хора, разкъсван от постоянни битки между могъщи Епични и техните нечовешки сили. Съпротивата е сломена преди дори да е успяла да започне и навсякъде цари хаос, освен местата, където някой изключително силен Епичен не решава да управлява по своята воля и желания.

Едно от тези места е Чикаго или както вече е по-известен – Нюкаго. Градът е под властта на един от най-могъщите известни Епични – Стоманено сърце, който е практически непобедим, и тъне в постоянен мрак, благодарение на друг толкова силен Епичен. Единствените, които все още поне се опитват да се противопоставят на новия ред, са Възмездителите – тайна група, която организира покушения срещу по-слаби Епични, но така и не съумява да се противопостави на истински силните. Когато пред тях се появява едно момче, което твърди, че е виждал Стоманено сърце да кърви, всичко се променя.

“Стоманено сърце” е откровено насочена към по-младите читатели. Историята е структурирана в типичният стил на Сандерсън, който обича да запазва поне няколко изненади за последните страници, и тук отново му се получава. Въпреки, че е избягал от своята комфортна зона, епичното фентъзи, той доказва, че е просто добър писател и не се притеснява да смени жанра. Имах известни притеснения, когато чух за този постапокалиптичен проект, но след като прочетох първата част от тази нова трилогия, единственият ми въпрос е “Кога излиза следващата?”. Всъщност този въпрос си задавам след всяка прочетена негова книга.

Ако искате нещо разтоварващо и свежо, книга, която няма да ви кара да се напрягате, а по-скоро да се усмихвате, то “Стоманено сърце” е за вас. Сандерсън продължава да бяга от по-сериозната литература, но пък човек има нужда и от леки четива. Поздрави към “Арт Лайн” за превъзходната корица и оформление, преводът също е на добро ниво, със съвсем малки забележки.

 

Поредица: Възмездителите
Автор: Брандън Сандерсън
Жанр: Фантастика
Издател: Арт Лайн
Рейтинг: ★★★★