“Среднощният дворец” – Карлос Руис Сафон

Среднощният дворец
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

В сърцето на Калкута се спотайва зло, което търси своето отмъщение.

На Бен и приятелите му остават само няколко дни преди всеки от тях да поеме по свой собствен път. Когато навършват шестнадесет години и са пред напускане на сиропиталището “Св.Патрик” започват странните събития. Първо Бен има видения, а след това в дома се появява тайнствената Шиър заедно с баба си. Оказва се, че над нея и Бен е надвиснало изпепеляващо зло, което желае отмъщение и нов живот за себе си. Групата приятели се впуска в дръзки премеждия, но задачата се оказва дори по-сложна отколкото са очаквали.

“Среднощният дворец” е вторият роман на Карлос Руис Сафон, издаден още през далечната 1994 година. Насочен е основно към юношеската аудитория и това го прави леко предвидим. Основната движеща сила в книгата е приятелството, което на моменти е прекалено наивно и дори дразнещо. Сафон залага много на ужасяващите елементи и това е ключово за атмосферата на цялата творба. Най-голямото ми разочарование бе липсата на детайли относно антагониста и неговите способности. През цялото време ми изглеждаше някак плосък и въобще не успя да създаде у мен чувството за някакво голямо зло, което явно е било идеята.

“Принцът на мъглата” категорично ми хареса повече отколкото “Среднощният дворец”. Концепцията в двете книги е доста подобна и това определено не ме впечатли. Имах проблем да вляза във вселената на произведението, тъй като действието се развива в Калкута през 1930 г. и през цялото време ми се струваше, че съм на грешното място и нещо липсва.

Въпреки всички забележки към историята книгата наистина ми допадна. Сафон е толкова умел разказвач, че като читател успях да се абстрахирам от нещата, които ме дразнеха в повествованието, и да се насладя на увлекателния стил.

“Среднощният дворец” определено е книга за юноши, които ще я намерят далеч по-привлекателна.

Автор: Карлос Руис Сафон
Жанр: Ужас
Издател: Изток-Запад
Брой страници: 224
Рейтинг: ★★★