“Призрачните бригади” – Джон Скалзи

The Ghost Brigades
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Призрачните бригади” е продължението на “Войната на старците”, което очароваше не само със свежи идеи, но и с огромно количество хумор. Втората част е различна, но все така приятна.

В първата книга се запознахме с Джон Пери и неговите космически премеждия. Един от минусите на “Призрачните бригади” е точно неговото отсъствие. Действието ни представя операция на въпросните космически специални части, които са създадени от генетичен материал на мъртви хора (за кратко в книгата се наричат само Призраци). Тяхната група открива, че няколко извънземни раси са се съюзили с едничката цел да унищожат човечеството веднъж завинаги. Доста от главните герои са вече познати от първата част, макар ролите им там да не бяха чак главни. Най-любопитен е персонажа на Иаред Дирак и неговите спомени, които могат да помогнат много в предстоящата война, ако въобще съумее да ги открие някъде из измъченото си съзнание.

За разлика от “Войната на старците”, тук историята е предадена чрез няколко различни гледни точки. В първата част всичко бе разказано от името на Джон Пери. Подобна промяна често води до лек спад в динамиката, но Скалзи умело я неутрализира благодарение на хитри диалози и плавни връзки между отделните глави.

Прочетох “Призрачни бригади” преди няколко години, но едва сега реших да напиша ревю. Скалзи се отличава със своя хумор, но и богато въображение, които през последните две години му донесоха доста награди и признание от най-добрите в жанра. Ако научната фантастика ви допада и все още не сте се сблъсквали с творчеството му, то е крайно време да поправите тази грешка.

 

Поредица: Войната на старците
Автор: Джон Скалзи
Жанр: Фантастика
Издател: TOR
Брой страници: 347
Рейтинг: ★★★★