“Прероденият дракон” – Робърт Джордан

1546.max

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

/Ревюто съдържа спойлери за предишните части/

Прероденият Дракон – отдавна предреченият водач, който ще спаси света, но спасявайки го ще го разруши. Спасителят, който ще полудее и в лудостта си ще избие най-скъпите на сърцето му хора.

Ранд Ал-Тор бива обявен от Моарейн за следващия Прероден Дракон, но възможно ли е той наистина да бъде митичния спасител и едновременно разрушител на света? Тласнат от собствените си колебания той бяга от лагера им и се отправя сам към Тийр, където или ще сбъдне пророчеството и ще докаже, че е Преродения Дракон, или всичко ще приключи веднъж за винаги. Пътят му е осеян с трудности, следван постоянно от мраколюбци и други слуги на Тъмния.

Останалата част от групата макар и със закъснение се впуска по следите на Ранд, притеснени дали лудостта му няма скоро да започне да се проявява и какво може да причини всичко това на света.

Мат е отведен в Бялата кула, дома на Айез Седай, където те планират да използват мощен магически предмет, ша-ангреал, за да го излекуват окончателно. С него пристигат и двете жени от родното му село Егвийн и Нинив, както и принцеса Елейн. Те получават опасната задача да проучат Черната Аджа, съсловие от Айез Седай, които според слуховете са отдали верността си на Тъмния и действат против интересите на Бялата кула.

“Прероденият дракон” е може би най-интересно структурираната част от “Колелото на времето”, тъй като в нея почти изцяло липсват глави от гледната точка на Ранд. За някои читатели това със сигурност може да бъде проблем, все пак нормално е да очакваме главния герой да е постоянно в светлината на прожекторите, но не и тук. Сведенията, които получаваме за неговите премеждия, са откъслечни и случайно споменати из главите на другите герои. Дали това се получава добре? Поне за мен да. Беше ми любопитно да получавам само частици от цялостната картина, докато все повече опознавам второстепенни и дори третостепенни герои, всеки изграден майсторски от Робърт Джодан.

Ако сте стигнали до тук така или иначе е прекалено късно да спирате, Колелото вече е завъртяло въображението ви.

Поредица: Колелото на Времето
Автор: Робърт Джорджан
Жанр: Фентъзи
Издател: БАРД
Рейтинг: ★★★★