“Петата вълна” – Рик Янси

174525_b
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Първо спря тока, след това бяха цунамито и чумата. Накрая се появиха те – Заглушителите.

Каси се лута безцелно. Изгубила е баща си, петгодишният й брат бива отведен. Ранена е. Усеща, че скоро ще умре. С нея умира и човечеството. Тя е сред последните оцелели. Другите методично избиват всички, а сега вече не могат да бъдат различени по никакъв начин. Изглеждат досущ като нормални хора, докато не вдигнат оръжието и не те гръмнат без причина. Късметът я среща с Ивън Уокър, който се грижи за нея докато тя успее да се възстанови. Избягвайки смъртта, Каси е решена да направи всичко възможно, за да спаси малкото си братче.

Преди инвазията Бен Периш е звездата на гимназията, най-добрият футболист, а една негова усмивка е достатъчна, за да омагьоса гимназистките. Сега Бен не съществува, на негово място се ражда Зомби. Зомби е войник, един от последните. Той е най-лошия стрелец, а тренировките по футбол може и да са калили мускулите му, но не са го подготвили за постоянното натоварване в армията. На ръба е да се предаде, когато в групата му не постъпва нов член, който ги изстрелва нагоре в класирането и им дава шанс да завършват изтощаващия подготвителен процес и да изпълняват истински мисии.

“Петата вълна” е приятна за четене книга, отразяваща събитията след ужасяващата първа среща с извънземните същества. Отвсякъде е издържана в нашумелите стандарти за качествена младежка литература – поставя героя в крайна ситуация, където обществото няма почти нищо общо със сегашното, а всичко наоколо изглежда обречено.. Разликата между “Петата вълна” и останалите подобни произведения, обаче, е съществена – Рик Янси изгражда качествена история, разказва я по подобаващ начин и успява да изненада на няколко пъти читателите. Единствените ми трудни моменти при прочитането на тази книга се оказаха прекалено обширните размишления на Каси и повтарящите й се терзания.

Честно казано “Петата вълна” надмина очакванията ми, породени от останалите й “колеги” в жанра. Има какво още да се иска, безспорно, но може би това ще бъде подобрено в продължението.

 

Поредица: Петата вълна
Автор: Рик Янси
Жанр: Фантастика
Издател: Егмонт
Рейтинг: ★★★