“Отсенки от себе си” – Брандън Сандерсън

otsenki-ot-sebe-si-magloroden
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Второ ревю на втората част от приключенията на Уакс и Уейн. Специални благодарности към Велислав, че се съгласи да се включи с мнение. Първото ревю може да намерите тук.

„Мъглороден“ е сред любимите ми фентъзи поредици, и с огромно нетърпение очаквам излизането на следващите книги!

Първата трилогия беше и първият ми допир до невероятното въображение на Брандън Сандерсън, който още с нея ме спечели, и се издигна доста високо в личната ми класация. Последвалата „Сплавта на закона“ не успя да ме грабне чак толкова, въпреки че е приличен роман, но пък поставя основите на това, за което иде реч в настоящото четиво.

„Отсенки от себе си“ е страхотна книга! Силно ме впечатли Сандерсън с нея и ми достави същото удоволствие, което изпитвах, докато четях за Вин, Келсайър и компания. Тук сюжетът се навързва в повече детайли с първата трилогия, което за мен си е голяма стъпка напред спрямо „Сплавта на закона“. Завръщат се и някои любими персонажи, сред които и Кандрите, които винаги са ми били супер интересни. Предполагам, че помните тези древни и почти безсмъртни създания на Лорд Владетеля, които към момента вече не са роби, но служат на Хармония.

Хареса ми, че в „Отсенки от себе си“ уестърн атмосферата е изместена от такава на мрачен детективски роман, което я прави и доста интересно криминале. Обаче, в книгата не всичко е екшън и „размахване на пищови“, също така се засягат в дълбочина теми за начина на живот в Елъндел, набиращото сила недоволство срещу лошото управление на града и все повече нарастващото неравенство между лордовете и обикновените работници. В тези смутни времена, върху Констаблите е паднала тежката отговорност да съхранят мира в Елъндел, както и да спрат много опасен убиец, който не просто иска да отстрани Губернатора и други важни личности от светския и духовен живот на града, но и да разруши всичко, изградено от Хармония до момента.

Сред пазителите на реда са и нашите познати Уакс, Уейн и Мараси, които стават все по-добър екип. Със своето неповторимо чувство за хумор, Уейн ме разсмива дори и в най-напрегнатите моменти от книгата – уникален образ! Уакс е получил тежката задача да издирва активно свирепия и полудял убиец, като междувременно се опитва да превъзмогне и своето минало. Благодарение на своето положение лорд Ладриан има достъп до висшето общество, но продължават да не го привличат политическите интриги, и си остава непримирим блюстител на закона. Мараси също се развива много добре в романа и постепенно се превръща в една от любимите ми героини от творчеството на Сандерсън!

Дали ще успяет да се справят с надвисналата опасност? Ще разберете като прочетете книгата, която е и супер увлекателно написана. Разбира се, някои от сюжетните линии са оставени отворени, което означава, че авторът ни е подготвил още по- силна и емоционална история за следващата част на „Мъглороден“.

„Отсенки от себе си“ със сигурност ще допадне на почитателите на поредицата!

Ревюто е написано от Велислав Върбанов.

Поредица: Мъглороден
Автор: Брандън Сандерсън
Жанр: Фентъзи
Издател: Арт Лайн
Рейтинг: ★★★★★