“Океанът в края на пътя” – Нийл Геймън

1646_pic_1
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Нийл Геймън искаше да напише просто разказ, а се получи фентъзи книгата на годината.

Малко над двеста страници, творбата на британският автор наподобява изключително много зловеща приказка, в която никога не можеш да бъдеш сигурен какво те очаква на следващата страница. Геймън изключително умело описва мрачната атмосфера на книгата…или по-скоро не я описва. Нищо не е конкретно, недомлъвките валят една след друга, а суровата реалност неспирно нанася удари върху героите.

В началото бях учуден, че последната част на “Колелото на времето” бе буквално унищожена от “Океанът в края на пътя” в класацията на Goodreads, но бързо разбрах на какво се дължи това. Геймън не си губи времето с излишни обяснения, има конкретна историята, която иска да разкаже и го прави по превъзходен начин. В съвсем малкият си формат творбата успява да съчетае всичко, присъщо за едно добро фентъзи като същевременно изцяло приковава вниманието на читателя.  След тези суперлативи съм длъжен да спомена и може би единствената критика към това произведение. То е страхотно четиво, но е много вероятно да не се понрави на по-младите читатели на жанра поради сериозните теми, които Геймън успява умело да погали между редовете.

Приказката на британеца може да е малка като обем, но е огромна като съдържание! Горещо препоръчвам на всеки фен на жанра.

 

Не пропускайте да участвате в конкурса на pekazh.com, благодарение на който може да получите “Океанът в края на пътя” пред вратата си в навечерието на предстоящите празници!

Автор: Нийл Геймън
Жанр: Фентъзи
Издател: Бард
Рейтинг: ★★★★