“Многоръкият бог на Далайна” – Святослав Логинов

4369.max
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Една от най-мрачните и луди книги, които съм чел.

Човечеството живее в пълна нищета. Рови из калта, за да намeри нещо за прехрана, заплахите около тях дебнат постоянно – причудливи създания, предвождани от самия Многорък бог. Понякога той изплува от дълбините на Далайна(нещо като океан) и сее разруха навсякъде около себе си. Тук рядко някой живее дълго. Светът, който Святослав Логинов представя, е базиран на геометрията и поделен на архонти(области). Положението е най-зле в крайбрежните архонти, където всеки преживян ден се смята за успешен. Във вътрешните архонти има някакви наченки на организация. Между отделните области често има схватки, всеки се опитва да притежава възможно най-много вътрешна земя и да живее поне малко в спокойствие.

Главният герой е Шооран. Той е обикновено момче, чията съдба го повежда по необикновен път. Неговите приключения минават през почти всички архонти, докато светът постоянно се изменя и условията за живот стават все по-лоши и по-лоши. Привидно Шооран просто търси спокойствие, някое късче земя, където да не трябва да се бори всеки ден за живота си, но дълбоко в себе си той иска да промени света, да го избави и дори да се изправи срещу самия Многорък бог на Далайна.

Святослав Логинов е тотално побъркан, в хубавия смисъл на думата! Въобръжението му е извън всякакви нормални граници и поне на няколко места в книгата се чудех точно как са му дошли идеите. Много ми е трудно да дам оценка на книга, която има сравнително очакван развой. Естествено, имаше няколко обрата, но като цяло краят бе предвидим. Логинов определено е наблегнал на завършека – изградил го е перфектно логически, докато темпото непрестанно препуска до точката на кипене.

Със сигурност най-впечатляващото в “Многоръкият бог на Далайна” е светът, изграден от автора. Той е изключително оригинален, запомнящ се и същевременно геометрически подреден. Шооран влиза директно в списъка ми с най-откачени главни герои, което го прави идеална част от атмосферата на книгата. Това е четиво за хора, които определено нямат проблем с въобръжението и са в състояние да си представят един цял различен свят. В противен случай ще останете разочаровани и ще зарежете книгата след няколко страници.

Автор: Святослав Логинов
Жанр: Фентъзи
Издател: БАРД
Рейтинг: ★★★