“Метро 2033” – Дмитрий Глуховски

metro_2033___fear_the_future_by_dh_industries-d5mqjt5 (1)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

След разрушителна ядрена война човечеството е натикано под земята в някогашното московско метро, което се оказва последното място, годно за обитаване.

Артьом е момче от една от крайните станции на московското метро, известна с продукцията си на качествен чай. ВДХН, обаче, бива заплашена от тайнствени нападатели, “черни”. Въпреки защитните мерки е въпрос на време създанията да пробият отбраната и да нахлуят в цялото метро. На Артьом се пада трудната задача да достигне до Полиса – станция, която е символичен културен и научен център на подземния свят, за да предаде новината и да потърси помощ. По пътя си той попада на комунистически и нацистки станции, побъркани сектанти, търговци, готови на всичко за припечелят и дори група хора, отричащи технологията и почитащи странен бог. Артьом е принуден да се справи с предизвикателствата по някакъв начин, за да стигне до Полиса. Мястото, където има най-добрите условия за живот, където властта се превърля между военни и библиотекари, а специално оборудвани сталкери рискуват всичко, излизайки на повърхността, за да открият ценни предмети.

С руската литература никога не съм се разбирал добре, но “Метро 2033” е нещо съвсем различно. Глуховски разказа приятно, макар и прекалено мудно като за моя вкус, описва с лекота ситуацията след ядрената катастрофа и тежкото положение, в което е изпаднало човечеството. Всичко това се случва през погледа на едно момче, родено извън метрото, но прекарало почти целия си живот в него. Артьом не помни нищо от външния свят, като е изключително любопитно как когато се сблъсква с разкази за предишния живот му е трудно да приеме историите като истина.

“Метро 2033” се класифицира като фантастика, но това е доста условно. В някои моменти ми се струваше, че премеждията на Артьом са само пълнеж към философските и политически посланията, които се разкриват из размишленията му, а завършекът е изненадващ и сам по себе си оправдава прочетените страници.

Поредица: МЕТРО
Автор: Дмитрий Глуховски
Жанр: Фантастика
Издател: Сиела
Рейтинг: ★★★★