“Мечове в морето” – Национален клуб за фентъзи и хорър “Цитадела”

Мечове в морето
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Мечове в морето” е третата част от поредицата на Националния клуб за фентъзи и хорър “Цитадела”, която жанрово може да се определи като “морско фентъзи”.

Сборникът съдържа девет разказа, доста различни един от друг, обединени около общата идея за море и вода и написани от вече доказани имена като Бранимир Събев, Явор Цанев, Сибин Майналовски.

  1. “Тримата пазители и проклятието на морето” – Александър Драганов – Супергерой, вампир и юнак се впускат в забавно приключение, което ги изправя лице в лице с могъщ древен бог. Разказът е увлекателен, действието тече на високо темпо и почти не усетих кога бях стигнал края. Още след първите два абзаца стилът доста ми напомни на Рик Риърдън и в това няма нищо учудващо, тъй като точно Александър Драганов е преводач на историите за Пърси Джаксън. На моменти малко ми се губеше връзката, тъй като разказът е в известна степен продължение на предишен, който не съм имал удоволствието да прочета. Това по никакъв начин не ми попречи да се насладя на историята, която освен всичко друго преплита в себе си голяма доза хумор.
  2. “Водният град” – Бранимир Събев – Джеси Уинслоу е изпратен на коварна мисията, чийто изход може би ще реши съдбата на човечеството. Светът е сполетян от катаклизъм, коварен вирус поваля хората, много градове вече са под вода и точно от един такъв Джеси трябва да измъкне лек, който да даде надежда на света. Много харесах историята и начина, по който цялостната картина се разгръща пред читателя, може би имах малко по-големи очаквания към края.
  3. “Плазмената материя” – Донко Найденов – За първи път се сблъсквам с произведение на Донко Найденов и останах приятно изненадан от изчистения стил. Самата история не изненадва с кой знае каква оригиналност, но е приятно представена. Ако харесвате мистерии, то “Плазмената материя” със сигурност ще ви допадне.
  4. “Океан” – Иван Димитров – Действието се развива в Океан, къде престъпността е ежедневие, а Острието работи за един от най-изявените мафиоти. Всичко се обърква, когато хладнокръвният убиец започва да си спомня неща, които дори не е сигурен дали са реалност или измислица. “Океан” е може би разказът, който харесах най-много в целия сборник – стегнат изказ с много добро темпо и любопитни обрати.
  5. “Морска звезда” – Lady Pol The Beloved – Странна смесица от всякакви фантастични същества могат да се срещнат из този разказ. Главният герой е Слав, който бива натоварен с неочаквана мисия, като по време на приключението си има работа с русалки, магьосници, проклятия и какви ли не сили на злото. Приятно разказче, макар на мен да ми се стори малко скучно на моменти.
  6. “Стоманена целувка” Милен Станиславов –  Капитан Дарън дори не подозира, че един от пасажерите му е самата принцеса Валиндрес. Преследвана от мрачни създания, решени да превземат кралството, тя прибягва до услугите на контрабандистите, за да успее да се измъкне. “Стоманена целувка” за мен е най-оригиналния разказ. Има много добри идеи, които лично на мен ми допаднаха и с интерес бих прочел дори по-дълго произведение в същата вселена.
  7. “Съкровището на Атлантис”  Мирослав Петров – Анри и неговият екипаж решават да търсят съкровище на древна цивилизация. Моряците очакват, че то съдържа само злато и скъпоценности, но това далеч не е всичко. “Съкровището на Атлантис” е класическа смесица от исторически факти и фантастични елементи, а ефектът, макар и не кой знае колко оригинален, е приятен за четене.
  8. “Адско приключение” – Сибин Майналовски – Никога до сега не съм се смял толкова много на фентъзи, в определени моменти очите ми се насълзяваха и не можех да продължа да чета. “Адско приключение” представя неволите на сговорна дружина пиячи, отправила се на опасна мисия до Ада, за да измъкнат разкрепостената Лучияна, която с действията си е на път да предизвика същински апокалипсис. Героите са толкова колоритни, че дори няма да се опитвам да ги описвам, но дори в момента като се сещам за баджанака на Джордж Р. Р. Мартин и няма как да не се засмея.
  9. “Море от мечове”Явор Цанев – Група воини открива древни оръжия и преди да разбере се оказва под действието на могъщо проклятие. Типично за Явор Цанев разказът е кратък, но същевременно предава толкова много информация и действие, че това по никакъв начин не оказва влияние върху качеството на произведението.

Много трудно давам оценка на сборници, винаги има по-слаби и по-силни разкази, което зависи и от вкуса на самия читател. Истината е, че  в “Мечове в морето” има от всичко по малко и за всеки по нещичко. Личи си огромният труд, който е бил положен, за да се получи крайния продукт и той да е на исканото ниво, но смятам, че резултатите са повече от задоволителни. Личният ми фаворит измежду деветте произведения е “Океан”, но съвсем близко до него е и фентъзи комедията “Адско приключение”.

Поздравления за цялостната организация на проекта, хубаво нещо са тези сборници, дано достигат до повече читатели.

Поредица: Мечове
Автор: Национален клуб за фентъзи и хорър
Жанр: Фентъзи
Рейтинг: ★★★