“Магьосникът от Землемория” – Урсула ле Гуин

Magiosnikyt ot Zemlemoriq
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Когато преди години за първи път се опитах да прочета “Магьосникът от Землемория” това ми се стори непосилна задача. Отказах се преди да достигна и тридесетата страница. Когато обаче за втори път опитах да прочета легендарното произведение на Урсула ле Гуин, стилът вече не ми се струваше толкова дразнещ, а историята толкова предвидима. Изглежда човек трябва да измине определен литературен път, за да може да се върне към тези вечно живи произведения и да ги оцени подобаващо на времето, в които са написани.

Гед е още дете, когато за първи път разбира, че има умения, които го отличават от останалите – той може да използва скритата в истинските имена на нещата сила! Новооткритите му способности бързо му спечелват слава и съвсем скоро той се оказва в училище за магьосници. Вече като млад мъж, той е един от най-обещаващите магьосници, но гордостта му го забърква в проблеми, от които изглежда има само един изход – смъртта.

Какво е толкова специалното на “Магьосникът от Землемория”? Урсула ле Гуин е изключителен разказвач със свой специфичен стил. Нейната история се превръща в един от еталоните на фентъзито, а по-късно идеите й биват преекспонирани в десетки книги и поредици. Днес може да звучат донякъде банални и изтъркани, но в годините когато е издадена книгата (1968 г.) са били новаторски и са дали тласък на редица млади автори да се престрашат да прекрачат прага на собственото си въображение.

Ако сте фен на жанра няма нужда да ви препоръчвам тази книга, просто идва един момент, в който ще се почувствате готови да се отдадете на майсторството на Урсула ле Гуин и ще го направите.

 

Поредица: Землемория
Автор: Урсула ле Гуин
Жанр: Фентъзи
Издател: Бард
Брой страници: 183
Рейтинг: ★★★★