“Леденият дракон”

Ledeniyat_Drakon
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Историята е написана още през далечната 1980 г., но сега получава нов живот, благодарение на страхотните илюстрации на Луис Ройо.

Леденият дракон е легендарно и страховито диво същество. Не е като огнените си събратя, той не може да бъде опитомен. Адара е дете на истинската зима. Обича ледените гущери и всичко свързано с нея.  Обиква Ледения дракон още в мига, в който го вижда за първи път като съвсем малка. От тогава създанието я посещава всяка зима, по няколко пъти. Въпреки, че се появява само през зимата, когато едно лято огнените му събратя заплашват селцето на Адара, Леденият дракон отново се появява и момичето се понася на крилете му.

Джордж Р. Р. Мартин е вероятно един от най-известните автори в наши дни. Шестата част на поредицата му “Песен за Огън и Лед” е най-очакваното литературно събитие, въпреки, че бива отлагано всяка година. “Леденият дракон” излиза през 1980 г. като първата детска книга, написана от Мартин. Много от издателствата, представящи книгата по света, твърдят, че действието в нея се развива в света на “Песен за Огън и Лед”, но това не е докрай така. По-скоро тук се виждат първоначалните идеи за епичния свят, който Мартин създава в последствие. Все пак разликите са очевидни.

Да, историята не е нова и да, имало е други издания, но не и като това. Луис Ройо е доста известен фентъзи художник, но дори тези, които са запознати с работата му, ще останат очаровани от илюстрациите в “Леденият дракон”. Рисунките са по детски грабващи и едновременно някак невинни. Отразяват по перфектен начин действието в историята на Мартин, дори смятам, че надграждат над нея.

“Леденият дракон” е издание, което всеки любител на жанра ще желае да притежава в личната си библиотека.

Автор: Джордж Р. Р. Мартин
Жанр: Фентъзи
Издател: БАРД
Брой страници: 112
Рейтинг: ★★★★