“Кучешките звезди” – Питър Хелър

Кучешки звезди
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Кучешките звезди” ни понася на своите криле отвъд края на света.

Хиг не се дава на грипа, който му отнема почти всичко. Той преживява, ала не и жена му. Както и почти всички останали. Хиг е от малкото. Живее на старо летище, спи под звездите, а в краката му е сгушен Джаспар. Бангли живее с него, двамата са като два взаимоподдържащи се организма – Хиг лети и наблюдава с малката Чесна, Бангли – убива. Животът им е скучен, но сравнително спокоен докато един заблуден радио сигнал не разпалва почти безвъзвратно изгубената надежда за по-добър живот, за истински живот.

Очаквах нещо друго от “Кучешките звезди”, повече действие, а вместо това то почти отсъства през първите две третини от книгата. Питър Хелър го е запазил за края, но дори там е бил пестелив. Това е история за вътрешната борба на един човек, загубил всичко. Хиг е изключително земен образ, в него няма свръхчовешка издръжливост, той не е герой, просто обикновен човек – пресметлив и умен, често поддаващ се на емоциите. Той има свои разбирания за света, макар светът вече почти да го няма. Хиг се опитва да спазва принципите, към които се е придържал преди всичко да се обърка.

“Кучешките звезди” не е от книгите, които се четат бързо. Просто нещата не се получават така. Прочитът изисква време. Отсеченият журналистически стил на Хелър може в началото да звучи малко странно, но с времето всичко идва на мястото си. Това е един от редките случаи, в които ми допадна липсата на плътност в описанията на околния свят. Събитията довели до апокалипсис не са от значение, те са просто щриха, която допълва картината.

“Кучешки звездите” е лирична, може би прекалено на моменти, определено не е от книгите, които обикновено чета, но си заслужава, защото е нетипична, неочаквана и изпълнена с надежда.

Други мнения за книгата можете да прочетете в Книголандия, Аз Чета и Книгозавър.

Автор: Питър Хелър
Жанр: Фантастика
Издател: Екслибрис
Рейтинг: ★★★