“Космос” – Карл Сейгън

9780345539434_p0_v1_s260x420
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

“Космос” е написана през далечната 1980 г., десет години преди космическият телескоп “Хъбъл” да бъде изведен в околоземна орбита, когато СССР все още фигурира на световните карти, а човечеството все по-смело отправя поглед към звездите.

За да е актуална една научна книга в толкова бързоразвиваща се област, тя трябва да съдържа много повече от стандартното количество информация и преразказ на знаковите събития. Тя трябва да хвърли светлина върху онези страни на науката, които я правят привлекателна и същевременно загадъчна. “Космос” е пример как трябва да се поднася научна информация, за да звучи грабващо, да бъде запомнящо се и актуално тридесет и пет години по-късно.

“Космос” започва с разходка през еволюционния процес и различните хипотези, свързани с него, преминава през историята на един велик учен – Йохан Кеплер, след което прави дълъг скок към същинската тема – що за място е този космос, в който се намираме, и в състояние ли сме да дадем еднозначен отговор. Частта, посветена на Венера и Марс е изключителна, написана съвсем простичко и едновременно съдържаща толкова много информация, която читателят попива без дори да усеща. Изключително ми допаднаха редовете, в които Сейгън разбива на пух и прах всички митове от древността за канали на Марс и причудливи събития без смислено обяснение – той обяснява необяснимото без да прибягва до извънземни или съмнителни непотвърдени явления, а чисто и просто посредством силата на науката.

Продължавайки напред читателят може да се обърка, че това е книга, посветена само на Космоса, все пак това е нейното име. Тя наистина е такава, просто Сейгън възприема всичко около нас като космос – историята на планетата и вида ни; елементарните частици, които тихомълком движат събитията около нас; древните религии и митологии; изгубените богатства на Александрийската библиотека и още куп други неща.

Да прочетеш “Космос” години след като за първи път си гледал сериала като тийнейджър е като пътуване във времето към онези моменти, когато сетивата ти за първи път се отварят за обкръжаващия те свят и си даваш сметка колко много неща, случващи се около нас, пропускаме в ежедневието си.

“Космос” е ключ към разбирането на процесите, протичащи на нашата планета, система и дори вселена. Далеч не на всички от тях, на повечето няма да имаме обяснение още много години, но на тези основните, за които всеки един човек трябва да знае. “Космос” трябва да бъде изучаван в по-горните класове на гимназията вместо много от учебниците, с които децата се сблъскват в момента.

Защо? Защото за разлика от тях ни помага да разберем нашето място във вселената и да осъзнаем, че сме просто една частица от огромен пъзел, който надали ще можем да разгадаем напълно в близкото бъдеще.

Автор: Карл Сейгън
Жанр: Научна литература
Рейтинг: ★★★★★