“Иноваторите” – Уолтър Айзъксън

Иноваторите - Уолтър Айзъксън
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

След насладата, която ми достави биографията на Стив Джобс, просто нямаше начин да не грабна и “Иноваторите”. Нямаше начин и тя да не ме грабне.

“Иноваторите” е плод на един дългогодишен трудсъбиране на материали, вземане на интервюта, безкрайни опити за установяване на връзка с хора, които поне бегло могат да разкажат за събитията, обхванати в книгата. Труд, който изисква изключително търпение, правилен подход и много, много систематичност. Резултатът от всички тези премеждия е едно задължително четиво. В “Иноваторите” вземат участие над сто учени, допринесли по един или друг начин за развитието на технологиите.

Айзъксън е успял (сериозно, не знам как) да подреди всичко това хронологично, като често се спира, за да поразсъждава кой от учените първи е достигнал до дадена идея или пък е успял да я реализира. Все въпроси, които се задават често и още по-често остават без отговор. Защото в крайна сметка раждането на иновации не е индивидуален процес, това е групово явление, за което спомагат мнозина.

Винаги съм смятал биографиите за един от най-трудните жанрове в литературата. Същото може да бъде казано и за научната литература, макар естеството на трудност да е съвсем различно. Когато говорим за съчетание между двете, защото “Иноваторите” представлява тъкмо това, има едно правило, което задължително трябва да бъде спазено – крайният продукт трябва да бъде на достъпен език. Тук възниква един друг въпрос – какво точно е достъпен език и не е ли различен той за всеки един от нас? Най-вероятно да, но Айзъксън за пореден път е свършил страхотно своята работа. Термините са обяснени възможно най-просто, до такава степен, че ме накара да съжалявам, за дето нямаше как да прочета книгата няколко години по-рано, когато за първи път се сблъсках с електрониката. Нещата можеха да са много по-различни.

“Иноваторите” е учебник, учебник по история на технологиите, учебник по самите технологии, но преди всичко друго – преподава начин на мислене. Начин на мислене, който отдавна се е настанил трайно отвъд океана, ала при нас се среща изключително рядко. Начинът на мислене на иноваторите, на хората, които са си казали “майната му, може пък и да стане” и са продължили да опитват стотици пъти след като не е станало, докато един ден в крайна сметка са постигнали желания(макар и понякога неочакван) ефект, и са заслужили своето място в епохалния труд на Айзъксън. Защото тази книга е именно това, разказ за една епоха, за един технологичен скок, който мимолетно промени живота на всички нас. Книга, която си заслужава всяка отделена минута и задължително трябва да бъде прочетена от всеки един млад човек с амбиции да работи в тази сфера.

Автор: Уолтър Айзъксън
Жанр: Биографии
Издател: Софтпрес
Рейтинг: ★★★★★