“Името на вятъра” – Патрик Ротфус

"Името на вятъра"
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Какво става когато един могъщ човек загуби всякаква вяра в себе си? Какво става когато една легенда предпочита всички да я забравят? Какво става когато много силно желаеш да научиш името на вятъра? Патрик Ротфус има отговори на всички тези въпроси, та дори и на много повече!

Книгата е изключително интересно структурирана. По-голямата част от нея представлява ретроспекция на живота на един прост съдържател, разказан от него самият. Сигурно се чудите какво толкова може да преживял един ханджия? Не много, ако наистина е този, за когото се представя.

Главният герой е Квоте, легендарен образ, на когото света преписва какви ли не подвизи. Мнозина го смятат за герой, но поне още толкова го описват като злодей. Самият той изглежда не е сигурен какво да мисли за себе си, докато не получава шанс да разкаже историята си, така както той я преживял. В началото не е много податлив, но в крайна сметка се съгласява да отдели три дни на Летописеца, желаещ да научи неговите съдбини. От тук започва бавният разказ за живота на Квоте, проследява приключенията му от най-ранна възраст и стига до юношеските му премеждия, а Ротфус не бърза за никъде.

Това е първия том от планираната трилогия, като обхваща разказаното от ханджията само през първия ден от престоя на летописеца. Рядко давам петица на книга, но този път просто нямам избор. Патрик Ротфус е фантастичен и напълно го заслужава. Въображението му ще спре дъха ви, мрачните истини ще ви накарат да потръпнете, а малките победи, които младият Квоте постига, ще ви накарат да се гордеете с него.

Изключителен фентъзи дебют, просто задължителна литература за почитателите на жанра.

Автор: Патрик Ротфус
Жанр: Фентъзи
Издател: DAW
Брой страници: 662
Рейтинг: ★★★★★