“Illidan: World of Warcraft” – Уилям Кинг

26721433
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

If you are looking for the English version of this review, please head to Goodreads.

Пленен от десет хиляди години. Прокуден от родните си земи. Обявен за предател. Малко побъркан и много неразбран. И това е само част от Илидан. Вие не сте готови за него.

Десет хиляди години в затвор, лишен от светлина. Илидан с трудност си спомня какво е да си свободен. Калифакс и група елфи, водени от Майев, пазят зорко тъмницата, в която е затворен. Място без изход. Девет крачки – толкова може да измине преди да стигне другия край на помещението. Място, където надеждата е непозната.

И все пак. Тиранде му дава възможност, за която дори не е мечтал – убива пазачите и го освобождава, но само защото има нужда от него. Пламтящият легион отново вилнее из Азерот. Воден от любовта си към Тиранде – чувства, които дори хилядолетия не могат да отмият, Илидан се съгласява да ѝ помогне. Но той не обича да следва планове или да се подчинява на някой друг. Илидан има своите собствени начини да се бори с Пламтящият легион. Начини, които биха притеснили другите, може би дори биха ги приели като предателство.

“Илидан” е точно това, което Blizzard биха искали да излезе на пазара, за да могат да подразнят феновете, които нетърпеливо очакват двете големи събития тази година – първата екранизация по Warcraft и новото продължение на World of Warcraft, в което действието се върти около самия Илидан.

Уилям Кинг с лекота успява да представи вече добре известна история като нещо ново и предадено от различна гледна точка. ДА, по-голямата част от действие в новия роман се развива през гледната точка на самия Илидан. Получаваме това, за което много фенове отдавна мечтаят – поглед върху неговите планове и стремежи. Действието се развива бързо, книгата е сравнително кратка, ала все пак Кинг е успял да обърне внимание на всички важни събития и преминаванията между отделните сцени са гладки и почти незабележими. Читателите, които въобще не са запознати с вселената на Warcraft(сериозно, има ли такива?), може да изпитат известни трудности, тъй като разяснения относно самия свят почти отсъстват.

Много се радвам, че излиза подобна книга. Напомни ми за дългите нощи, прекарани в разкошния свят на Warcraft. Допълнителната информация, която получаваме, е практически безценна и съм сигурен, че ще от значение при завръщането на Илидан тази есен. Десетина минути след като приключих книгата си поръчах продължението на играта. Да, Илидан е в състояние да стори разни неща с ума ви.

Аплодисменти за Blizzard – колкото повече Илидан, толкова повече Илидан. Или нещо подобно.

 

Поредица: World of Warcraft
Автор: William King
Жанр: Фентъзи
Издател: Del Rey
Рейтинг: ★★★