“Тъмните му материи” – Филип Пулман

his-dark-materials
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Малко момиче, разкриващо чрез страниците на трилогията един изключителен свят, е орисано да промени цялата вселена. Не толкова популярна в България, колкото би ми се искало, поредицата на Филип Пулман взема трето място в анкетата на телевизия БиБиСи за най-обичана книга във Великобритания.

В една паралелна на нашата вселена, Лира Белакроа предпочита да прави пакости, отколкото да набляга на ученето. Заедно с нейния демон те определено прекаляват, когато вземат решение да подслушат тайна среща между чичото на Лира – Лорд Азриел и представители на Магистериума. Събудените въпроси и голямото любопитство на малкото момиче я отвеждат в низ от невероятни приключения, които разкриват един чудат свят, вплитащ в едно цяло магия, наука и теология, изрисуван майсторски от Филип Пулман.

Когато преди години прочетох първата част от трилогията бях грабнат от детайлността на този огромен свят. Множеството абсолютно новаторски идеи, които използва Пулман, правят книгите лесни за четене, на много моменти забавни, но едновременно с дълбок подтекст. Може би много почитатели на този жанр ще намерят книгите за прекалено детски и лекомислени. Истината е, че те може би изглеждат така на пръв поглед, но всъщност крият много повече. Някой от вас сигурно са гледали екранизацията на първата част от поредицата – “Златният компас”(името на книгата всъщност е “Северно сияние” и единствено в Северна Америка е издаден под другото название) и най-вероятно са останали разочаровани. Ако книгите са насочени най-вече към юношеската аудитория, то филмът е откровено направен за деца и въпреки множество добри актьори лично аз не изтърпях да го изгледам.

Въпреки това горещо препоръчвам книгите, особено на подрастващите и на тези, които все още се чувстват такива.

 

Тъмните му материи:

Книга първа – Златният компас /Северно сияние/

Книга втора – Острият кинжал

Книга трета – Кехлибареният далекоглед

Цялостно издание на трилогията

Поредица: Тъмните му материи
Автор: Филип Пулман
Жанр: Фентъзи
Рейтинг: ★★★★