“Душата на императора” – Брандън Сандерсън

EmperorsSoul
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ако промениш историята на един предмет, дали това ще му повлияе по някакъв начин? Ако пипнеш тук и там в миналото му, може ли да стане по-добър в настоящето?

Шей е фалшификатор. Тя може да създаде идентично копие на даден предмет само чрез разучаване на неговото минало и състав. А също така и малко магия. При опит да открадне безценен артефакт, Шей бива заловена и хвърлена в тъмница. За нея няма надежда. Арбитрите, тези които управляват от името на Императора, ненавиждат фалшификаторите и това, което те правят. Ситуацията обаче ги принуждава да прибегнат до услугите на Шей, колкото и да им е неприятно това.

Срещу Императора е извършен атентат и макар да преживява, а раните му да заздравяват, нещо с него не е наред – не може да разсъждава, не вижда и не разпознава никой, погледът му е празен. Арбитрите смятат, че нараняванията трайно са увредили главата му. Това, което те искат от Шей, е да направи фалшификат на него самия – на спомените му, на чувствата му на мислите му. В рамките на сто дни тя трябва да създаде нова душа за Императора – непосилна задача дори без висящите над главата ѝ Арбитри.

“The Emperor’s Soul” е една от страничните идеи, които Сандерсън развива в моменти на почивка от големите проекти (“Колелото на Времето“, “Мъглороден“, “Летописи за светлината на бурята“). Новелата се развива във вече познатия свят на Елантрис, но всъщност действието по никакъв начин не е свързано със събитията от първия роман на Сандерсън. Изглежда са в една и съща вселена с оглед на някакви бъдещи проекти, тъй като на този етап, ако това не бе оповестено, то читателят надали сам би се ориентирал.

Малко е странно да четеш Сандерсън в кратка форма, но пък се свиква бързо, тъй като типичното за него изграждане на историята отново е на лице. Шей е някаква странна смесица между Каладин и Вин, което я превръща в страхотен главен герой. С нетърпение очаквам следващите проекти на Сандерсън, в които се надявам тя отново да получи главна роля. Има страхотен потенциал. А страхотната корица, която виждате към ревюто, е дело на Александър Наничков.

Автор: Brandon Sanderson
Жанр: Фентъзи
Издател: TOR
Брой страници: 170
Рейтинг: ★★★